De BSA WM20 die hier ter restauratie is, heeft waarschijnlijk een oorlogswond. Aan de linkerkant van de voorvork zit een rare deuk, net op de bolling van de voorvorkbuis. Schade van een aanrijding is het niet want dan zou de hele voorvork verbogen zijn. Alleen een korte, felle klap kan dit veroorzaakt hebben. Want is heel wat kracht voor nodig om op die plek een deuk te slaan.
Deze in 1940 als BSA WM20 geproduceerde motorfiets heeft kennelijk actieve oorlogservaring opgedaan, want alle deskundigen zijn het er over eens dat het hier om een kogelinslag gaat. De Tweede Wereldoorlog komt zo wel heel dicht bij.
Gelukstreffer – Op het hele plaatje is het goed te zien dat het een gelukstreffer is geweest zo midden op de buis. Een halve centimeter meer naar links of naar rechts en de kogel was afgeketst. Overigens is dit niet de enige vreemde deuk in de onderdelen van de motorfiets. De BSA WM20, die van leger uitvoering wordt omgebouwd naar burgerversie BSA M20, heeft op meerdere plaatsen mogelijke oorlogswonden.Voorbeeld – Op verschillende websites in de VS zijn voorbeelden te vinden van welke uitwerking kogels hebben op diverse materialen. De site firearmsblog.com is één van de vele websites waar de schietgrage Amerikaan zijn hart kan op halen. Op die site wordt een hele verhandeling gehouden welke inslagen kogels maken op pizzadozen en stalen buizen. De hele pagina is hier te bekijken. Op de foto rechts een plaatje van die site waarop een kogelinslag in een dunwandige pijp is te zien. Als de twee inslagen naast elkaar staan is de inslag in de dunwandige pijp logischerwijs veel dieper dan in de dikwandige pijp van de voorvork, maar de overeenkomst in vorm is duidelijk.Actieve dienst – Op deze foto is één van de ruim 130.000 geproduceerde BSA WM20 ’s te zien waarbij de soldaat waarschijnlijk op verzoek van de fotograaf in gevechtshouding is gaan zitten. Het is niet ondenkbaar dat dit ook echt zo gebeurd is en dan is een kogelinslag zoals bij de BSA WM20 hier in de werkplaats goed te verklaren.De voorvork is inmiddels gepoedercoat en weer in de motorfiets gemonteerd, maar de kogelinslag is als link naar het verleden onaangetast blijven zitten. Overigens net als alle andere sporen van het zware leven dat deze BSA M20 gehad heeft.
Er begint er al flink schot te komen in de restauratie van deze BSA WM20. Klik hier om naar de restauratiepagina te gaan.
Mooi project, een pakkend verhaal voor een nog interessanter project. Ga het zeker volgen en bekijken, in het echt!!
leuk om weer een restauratie object, in dit geval de BSA ,te mogen volgen.
Met name de foto’s van onderdelen oud en nadien gerestaureerd geven zelfs de leek een indruk met hoeveel tijd en liefde hieraan gewerkt wordt.
En nu maar hopen dat de weblogs wat regelmatiger mogen verschijnen, want ik heb ze echt gemist.