Kijk op de Classic Bike Garage facebookpagina
Stuur een email
Kijk op de Classic Bike Garage YouTube pagina
Restauratie

Jawa 350 weer springlevend

Jawa 350 springlevend

Hij stond hier al een tijdje, de Jawa 350, en nu is hij al weer terug bij de eigenaar. Er was veel eer aan te behalen, want een ruig leven in Amsterdam als dagelijks vervoersmiddel had flinke sporen, zeg maar littekens op de Jawa achtergelaten. uitgeblust verdween hij in een opslag wachtend op betere tijden. En die zijn aangebroken.

Reeeeng-deng-deng

Het karakteristieke geluid van een Jawa 350. Bijna iedereen die je dit geluid laat horen weet meteen waar het over gaat. Het karakteristieke Jawa 2-takt geluid en de onvermijdelijke rookwolk van de mengsmeringbrandstof zijn bij de doorgewinterde motorliefhebber bekend.

De Jawa 350 in dit restauratieverslag is stevig onder handen genomen. Geen boutje is onaangetast. Compleet gedemonteerd, versleten onderdelen vervangen, frame gelast  en motorblok gereviseerd er is nergens op bespaard. En daar is het resultaat dan ook naar. Springlevend en fris als nooit te voren is hij klaar voor een tweede jeugd. Lees hier hoe dat in z’n werk is gegaan en bekijk de foto’s van voor en na. 

Klik hier voor een volledig verslag van de restauratie of klik op de foto hierboven.

Jawa 350 allemansvriend

Al eerder hebben we het hier al over Jawa’s gehad. Zo was er de 350 die omgebouwd is tot caferacer, in MotorMemories is een reisverslag opgenomen waarin twee Jawa’s figureren. Geen onbekende dus voor Classic Bike Garage. En elke keer komt het werkpaardkarakter van deze motorfiets weer naar boven die bij elke eigenaar of vroegere eigenaar een glimlach op het gezicht brengt. Het zijn geweldig leuke motoren om aan te werken en de onderdelen zijn prima te krijgen. Bovendien zijn ze heel prettig geprijsd. 

Uiteindelijk zullen ook de goede Jawa exemplaren na verloop van tijd gewilde klassiekers worden. Vooral omdat er altijd een beetje lacherig om de motoren gedaan werd en er daardoor niet veel bewaard zijn gebleven. Ze zijn nu nog heel gunstig geprijsd als klassiekers maar de kans is groot dat ze als potentiële klassiekers ontdekt worden en dan gaan de prijzen stijgen. U bent gewaarschuwd!

Dit bericht is geplaatst in Algemeen, Jawa 350, Restauratie met de tags , . Bookmark de permalink.

2 reacties op Jawa 350 weer springlevend

 1. Jan Dol schreef:

  Er moet mij nog iets van het hart!
  Bij het aanschouwen van de dia presentatie valt het pas goed op wat CBG allemaal presteert.
  Los van het genoegen om er naar te kijken, dia na dia, bezie ik met stijgende bewondering de details van de Twin en hoe die er voor en na de restauratie uit zien. Ja, het zal best wel een paar centen kosten, maar mijn God, je krijgt er wel iets heel moois en unieks voor terug.
  Het is absolute klasse!

 2. Jan Dol schreef:

  ik heb hem in het echt mogen aanschouwen na de restauratie, wat heet, ik heb er zelfs even op mogen zitten van Hans!
  Immers, dit is toch dezelfde Jawa Twin die ik nu 62 jaar geleden als laatste nieuwe motor uit de garage mocht rijden bij Croes en Co in Bussum.
  Ik heb hem niet horen lopen. Hoeft ook niet, want het geluid van zo’n Twin verdwijnt nooit uit het audio geheugen. Niks het reeeeng-deng-deng
  van mijn eerste Jawa Perak 250, nee, nee, het snerpende geluid van een echte tweetact twin, zoals ook te horen was bij de (duurdere) concurrentie in die jaren als de DKW 350 of de Adler en de Maico Typhun. Aan de andere kant (Peggy Lee zong het al) Is that all there is?
  In ieder geval, wanneer je hem vergelijkt met het hetgeen wij tegenwoordig berijden. Maar mooi was hij en mooi blijft hij die “rooie” Jawa Twin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de privacyregels