Kijk op de Classic Bike Garage facebookpagina
Stuur een email
Kijk op de Classic Bike Garage YouTube pagina
Museum

600 km door de nacht

Trofee plaatje Haagse H.D. club in Louwman museumToen motorrijden nog afzien was. Het was in de nacht van 31 augustus op 1 september 1935 dat dit schildje verdiend werd. Een nachtelijke rit van 600 km op een toen al 20 jaar oude Harley Davidson met zijspan. Bij het licht van een carbidlamp, over slechte wegen, en op een motorfiets die regelmatig gerepareerd moest worden. Ik geef het je te doen. De motorfiets met schildje staat in prachtige originele staat in het Louwman Museum in Den Haag. Een aanrader.

 

De Harley

Mooie motormomenten in het Louwman Museum - Harley Davidson 1915Het is een prachtig originele machine die Harley Davidson uit 1915 in het Louwman Museum in Den Haag. Helemaal niets aan gedaan en ‘dans son jus’ zoals de Fransen zeggen. Prachtig is ook de clubfauteuil-achtige zijspan die er aan gemonteerd zit. De medepassagier zat er beter bij dan de berijder! De zijspan is overigens een Hollandia die later aan de motor is bevestigd. Overigens werden er in die tijd zijspannen van diverse merken gemonteerd. Zoals uit onderstaande advertentie blijkt dat het model waar het hier om gaat een Model 11-F van 11 pk en 3 versnellingen. Voor 275 dollar kon hij in 1915 in Milwaukee worden opgehaald. 

In Nederland werd Harley Davidson in 1915 vertegenwoordigd door de Delfsche Motorenhandel in ’s Gravenhage.

Haagsche H.D. club

De plaquette op de motorfiets in het Louwman Museum is een blijk van bijzondere verdienste met het volbrengen van de nachtelijke rit. Het is een variant op de algemene club plaquette zoals hiernaast te zien is. Interessant is dat er nergens de naam Harely Davidson op vermeld is terwijl in het bovenste bronzen deel wel de bekende twin-motor te zien is. Verder staat er duidelijk op vermeld dat het om een ‘Algemeene Motorrijders Vereeniging’ gaat. Meer over de club is hier te lezen. Overigens is er daar veel te lezen over deze club in de jaren na de Tweede Wereldoorlog en van de jaren daarvoor is heel weinig bekend. Na de oprichting op 9 maart 1932 werden diverse ritten georganiseerd maar het vermoeden bestaat dat de club vlak voor de oorlog (tijdelijk) is opgeheven. 

Louwman Museum

Motoren zijn eigenlijk niet de hoofdmoot in het museum. Het is voornamelijk een auto museum waar hier en daar motorfietsen aan bod komen. Sinds de verhuizing van het museum van Raamsdonksveer naar Den Haag is de collectie op aangename wijze uitgebreid met allerhande zaken rond het thema autorijden. Van kunst en affiches tot allerhande prullaria en complete verzamelingen modelautootjes kun je er zien. Het is een prachtig gebouw dat op buitengewoon goede manier is ingedeeld. Wie wel eens in het National Motor Museum in Beaulieu in Engeland is geweest zal overeenkomsten zien. Het is een aanrader om eens te bezoeken. 

Meer lezen over een nieuwere Harley Davidson? Kijk dan op de restauratiepagina van de Liberator die hier voor een opfrisbeurt was. 

Klik hier om rechtstreeks naar de museumwebsite te gaan.

Related Images:

Dit bericht is geplaatst in Algemeen, MotorMemories, Museum, Nieuws. Bookmark de permalink.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de privacyregels