Kijk op de Classic Bike Garage facebookpagina
Stuur een email
Kijk op de Classic Bike Garage YouTube pagina
Werkplaats

Schroefdraad opzuiveren

tappen-en-snijplatenSchroefdraad opzuiveren is nodig om bouten en moeren weer soepel te laten draaien. Het garandeert ook een goede verbinding. Het is dan ook een belangrijk onderdeel van de restauratie van een klassieke motorfiets.

Wordt het schroefdraad opzuiveren overgeslagen, dan passen bouten soms niet helemaal in het schroefgat en is er te veel kracht nodig om ze aan te draaien. En wat misschien nog wel belangrijker is, het aanhaalkoppel om onderdelen vast te zetten klopt niet. Het gevolg is lostrillende delen en dat kan zoals op de volgende foto is te zien tot bijzondere situaties leiden.

338Maar een wiel verliezen zoals hier op de foto is in dit geval geen drama. De boerin, of misschien wel een liftster, legt voldoende gewicht in de schaal om het zaakje in evenwicht te houden. De boer steekt zijn hand op alsof dit de gewoonste zaak van de wereld is en hij altijd zo rondrijdt.

inwendige-schroefdraad-opzuiverenuitwendige-schroefdraad-opzuiverenJuist omdat de schroefdraad weer pico bello gemaakt moet worden, gaat er meer tijd zitten in het restaureren van auto’s en motoren dan wanneer je gewoon alles vernieuwd. In het geval van de motorfietsen die hier gerestaureerd worden proberen we zo veel mogelijk de oude originele bouten en moeren te gebruiken. Vaak zijn deze onderdelen nét even anders dan wat er nu te koop is. Het is ook veel leuker om die oude onderdelen weer in topconditie te krijgen.

schroefdraad-in-formules

tappen-en-snijplaten-compleet

Schroefdraad is een hele wetenschap op zich. Kijk maar naar de formules in het plaatje links. Wie interesse heeft in alle ins en outs over schroefdraad kan op deze site z’n hart ophalen. Op de rechter foto staat wat je nodig hebt om Metrische schroefdraad te snijden of te repareren. Maar naast Metrisch en Metrisch fijne draad die we hier gebruiken, is er in de VS en in Engeland een eigen soort schroefdraad. Deze worden gemeten in inch-maten en bestaat uit meer schroefdraadvariëteiten zoals BSW, UNC, UNF,  BSF, UNEF, UNS, UNR, UNJ, Withworth en wellicht nog andere soorten. Het zoeken naar passende bouten en moeren voor Engelse en Oude Amerikaanse motoren kan dus tijdrovend zijn. Al is het alleen al om er achter te komen om welke soort schroefdraad het nu eigenlijk gaat.

Dit bericht is geplaatst in Algemeen, Restauratie informatie, Techniek. Bookmark de permalink.

2 reacties op Schroefdraad opzuiveren

  1. je broer schreef:

    Je vergeet Withworth nog.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de privacyregels

%d bloggers liken dit: