Kijk op de Classic Bike Garage facebookpagina
Stuur een email
Kijk op de Classic Bike Garage YouTube pagina
MotorMemories

Evert ten Napel ontmoet oude reportagezijspan

Mooie motormomenten van Evert ten Napel. Hereniging met de oude reportagezijspanEvert ten Napel Hoe gek kan het lopen? Je gaat naar de bakker en daar staat de zijspancombinatie waarop je jarenlang sportevenementen hebt becommentarieerd. Het gebeurde Evert ten Napel onlangs in zijn woonplaats op de Veluwe dat hij oog-in-oog stond met één van de BMW-zijspancombinaties die jarenlang door de toenmalige NOS werd ingezet bij reportages. Dat roept herinneringen op! En als kers op de taart blijkt een kunstenaar zo’n zijspan al eens op een zeefdruk te hebben vereeuwigd.

Evert ten Napel ontmoet oude reportage zijspanEvert ten Napel ontmoet oude reportage zijspanDe BMW zijspancombinatie hier op de foto is op 30 januari in 1984 op kenteken gezet. De inmiddels bijna 35 jaar oude motorfiets begon zijn carrière als reportagemotor bij de NOS en werd ingezet bij vele sportevenementen in binnen- en buitenland. In juli 2010 is hij bij de huidige eigenaar terecht gekomen en die is een regelmatige bezoeker van de Veluwe. Het was dan ook niet voor het eerst dat de motorfiets gesignaleerd werd. Op de foto’s rechts is de zijspan enkele jaren geleden al eens vastgelegd tijdens een boodschapje van de eigenaar. Naar verluidt zijn er in die tijd totaal drie van deze zijspancombinaties door de NOS ingezet. 

Ten Napel herinnert

Weerzien met zo’n motorfiets roept herinneringen op: “De dag voor de start van de Elfstedentocht gingen we het parcours verkennen om te kijken waar we de wal op moesten omdat de schaatsers wel, maar wij niet onder een brug door konden. Op de wal maakten we met tape een kruis zodat we precies wisten waar we omhoog moesten. Leuk bedacht natuurlijk, maar op de wedstrijddag stond het bommetje vol met mensen en die hadden het tape weggehaald. Geen paniek: Dirk, onze ervaren motard, had voor alle zekerheid een stuk stevig touw in de zijspanbak liggen. Hij noemde dat het kluuntouw. Voor de brug werd dat naar het publiek gegooid met het verzoek: ‘Jongens trek ons even naar boven!’ Dat werd enkele keren herhaald en zo konden we weer snel het ijs op de om de schaatsers te volgen. Daar is het begrip kluuntouw ontstaan.”

“Dirk had ook al eens eerder iets nieuws bedacht. Vlak voor de start van de Noord-Westhoekrit bij Giethoorn had hij een motorketting in de achterband gefreesd om zo meer grip op het ijs te krijgen. Dat was geen goed idee. Bij het optrekken van de motor sneed de achterband als een mes door het ijs waardoor het water opspatte en de schaatsers achter ons vloekend nat werden”, aldus ten Napel.

Elfstedentocht 1986

Evert ten Napel verslaat de Elfstedentocht 1986

Elfstedentocht 1986

Evert ten Napel NK Marathon 1986

NK Marathon 1986

Al eerder is een NOS-zijspan in MotorMemories ter sprake gekomen. In dat bericht vertelt Evert ten Napel over zijn werk als commentator achterop de motor en hoe zo de liefde voor motoren is ontstaan. De zijspan op de foto in dat bericht lijkt een andere te zijn dan degene die nu regelmatig de Veluwe bezoekt. Nog een BMW zijspancombinatie zien we in 1986 terug op foto’s die tijdens het NK Marathonschaatsen in 1986 te Giethoorn zijn gemaakt. Van beide motoren is overigens ook filmmateriaal terug te vinden op YouTube. In het filmpje van de NK Marathon 1986 (Holland Venetië) komt de motor met de stuurkuip in beeld en in de film van de Elfstedentocht 1986 is duidelijk de andere te zien. Samen met de motor waar dit verhaal mee begint, en die weer afwijkt van de andere twee, zouden er dus drie zijn geweest. 

Kunst

Fotografiek – H. v.d. Vet

De Elfstedentocht van 1986 is ook voor kunstenaar Henk van der Vet inspiratie geweest om een werk te maken. Deze kunstenaar is bekend geworden door de introductie van het begrip ‘Fotografiek’ wat de techniek die hij gebruikt aanduidt. Het is een combinatie van fotografie en zeefdruk. Enige tijd na publicatie van het bericht met de MotorMemories van Evert ten Napel kwam een klant ons een zeefdruk van Henk van der Vet cadeau doen. Op de foto is de zeefdruk te zien. Aardig is dat in de cirkel net de contouren van de zijspancombinatie met de cameraman, bestuurder en commentator te zien is. Een prachtige aanvulling op het verhaal!

Related Images:

Dit bericht is geplaatst in Algemeen, Foto's, MotorMemories, Nieuws, Sport. Bookmark de permalink.

4 reacties op Evert ten Napel ontmoet oude reportagezijspan

 1. John de Weerdt schreef:

  Wij zijn nu bezig met de restauratie van de elfsteden zijspan !!

 2. J-P schreef:

  Geweldig verhaal!

 3. Steven schreef:

  Grappig en het logo van de nos staat er ook nog op!

 4. Jan Smienk schreef:

  Wat een prachtig verhaal!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de privacyregels

%d bloggers liken dit: