Kijk op de Classic Bike Garage facebookpagina
Stuur een email
Kijk op de Classic Bike Garage YouTube pagina
Werkplaats

Werkplaatsbezoek kan altijd

Een werkplaatsbezoek kan altijd. Het geeft een goede indruk van wat we doen en hoe we het doen. Maak gerust een afspraak om langs te komen en kennis te maken. Koffie hebben we ook. 


Ruimte en licht

Werken in een ruime, schone en goed verlichte werkplaats is een ‘must’ om tot een goed eindresultaat te komen. Met goed gereedschap en ruime ervaring werkt Classic Bike Garage naar een perfect eindresultaat toe. Alles in nauw overleg met de eigenaar van het restauratieproject. 

Maak daarom eens een afspraak voor een werkplaatsbezoek en een persoonlijke kennismaking.

Maak een afspraak

Rondleiding in de werkplaats

Werkplaatsbezoek

Sommige projecten nemen jaren in beslag. Andere opdrachten zijn al binnen enkele maanden afgerond. Soms zoekt een eigenaar zelf naar onderdelen, of hij laat de restauratie liever in delen uitvoeren. Een deadline is geen probleem. Maar hoe meer tijd hoe beter het eindresultaat.

Elk project heeft z’n eigen spreadsheet. Daarin staan alle uren en gebruikte materialen. Zo is er altijd overzicht van de status van de restauratie en de kosten. Maandelijks krijgt de klant een overzicht van de status van het project gemaild. Heel transparant en in de praktijk zeer gewaardeerd.

Werkplaatsbezoek kan altijd

Als nieuw

De Honda CB750K2 hier op de foto is een voorbeeld van een langlopende restauratie. Er is gekozen voor een compromisloze aanpak waarbij zeer veel nieuwe onderdelen gebruikt worden.

Gelukkig zijn er voor dit type motor erg veel NOS (New Old Stock) en reproductie onderdelen verkrijgbaar. Letterlijk elk boutje, schroefje en moertje wordt gekeurd op bruikbaarheid. Als het nog bruikbaar is wordt het gereconditioneerd.

Uiteindelijk levert dit een kwalitatief hoogwaardige restauratie van de klassieke motorfiets. Garantie voor jarenlang rijplezier.

Deze Honda CB750K2 is een langlopend restauratieproject

Goed gereedschap

Het klinkt als een cliché dat goed gereedschap het halve werk is. Maar de praktijk bevestigt dit keer op keer. Daarom is flink geïnvesteerd in apparatuur en speciaal gereedschap. U kunt dit zelf tijdens een werkplaatsbezoek bekijken. 

Regelmatig zien we onderdelen waarop iemand verkeerd gereedschap heeft gebruikt. Beschadigde schroefdraad of rondgedraaide bouten en moeren komen vaak voor. Zo’n ‘versleuteling’ vraagt het nodige kunst- en vliegwerk om met zo min mogelijk verdere schade de zaak te demonteren.

Werkplaatsbezoek - Het begint met goed gereedschap

Documentatiecentrum

Documentatie over een restauratieproject is onmisbaar. Werkplaats- en onderdelenboeken zijn noodzakelijk om de motoren weer origineel en nieuw te maken. Hoe zag de motorfiets er precies uit toen hij uit de fabriek rolde? En wat zeiden de motorbladen er van?

Om antwoord op die vragen te krijgen hebben we een bibliotheek met technische literatuur over de meeste motoren. Als naslag is er een collectie foldermateriaal en oude motorbladen als Motorsport, Moto73, Motorkampioen en Motor. Eventueel raadplegen we de Stichting Historische Motordocumentatie.

Deze verzameling bestaat uit ruim 2000 tijdschriften over de periode 1950 tot 1990.

Documentatiecentrum

Blokrevisie

Niet altijd is het nodig om een motorblok meteen te reviseren. Eerst kijken we naar de bruikbaarheid. Daarom eerst een grondige evaluatie. Is er iets niet in orde dan wordt het alsnog gereviseerd.

Soms worden externe specialisten ingeschakeld. Resultaat is een 100% gerestaureerd en gereviseerd motorblok dat net zo betrouwbaar is als vroeger. Waar mogelijk en op verzoek worden modificaties aangebracht. Bijvoorbeeld de ombouw van 6 volt naar 12 volt. Of een een elektronische ontsteking. En dan het liefst onzichtbaar weggewerkt.

Werkplaatsbezoek - Motorblokrevisie

Externe specialisten

Op de foto is een externe specialist aan het werk om een motorblok schoon te maken. Dat gebeurt in dit geval met een droogijs straalmachine. Hierbij worden minuscule korrels diepgevroren CO2-gas onder hoge druk op de onderdelen gespoten. Vastgekoekt vuil en aanslag komt los zonder het oppervlak te beschadigen.

Voordeel hiervan is dat er geen straalmiddel achterblijft. Als het droogijs ontdooit, verdampt het in CO2-gas. 

Tijdens uw werkplaatsbezoek kunt u ook zien hoe we aluminium nat kunnen stralen. Dat geeft en prachtige finish.

Externe specialist aan het werk

Opbouwen

Als alle onderdelen weer naar de originele fabrieksspecificatie zijn teruggebracht, en het motorblok is gespoten en waar nodig gepolijst, wordt gestart met de opbouw. Daarbij worden, afhankelijk van het type motorblok, alle slijtagedelen vervangen. Dat zijn bijvoorbeeld nokkenas- en primaire kettingen, spanners, lagers, maar ook pakkingen en keerringen.

Tijdens uw werkplaatsbezoek is er altijd wel een motorblok te zien dat onderhanden genomen wordt.

Werkplaatsbezoek - Motorblok opbouwen

Nieuwe onderdelen

Waar mogelijk en noodzakelijk worden nieuwe onderdelen gemonteerd. Vaak zijn nieuwe originele onderdelen nog verkrijgbaar. We beschikken over een goed netwerk van leveranciers voor NOS (New Old Stock) en Repro (Reproduction) onderdelen.

Het liefst gebruiken we NOS-onderdelen vanwege hun betere pasvorm en originaliteit. Bij Repro-onderdelen wordt er nauwkeurig gekeken of er goede overeenkomst is met het originele onderdeel.

Tijdens een werkplaatsbezoek vertellen we hier graag meer over.

Nieuwe onderdelen

Gereconditioneerd

Als originaliteit belangrijk is wordt elk boutje, schroefje en moertje onder handen genomen en zoveel mogelijk weer in nieuwstaat gebracht. Links op de foto is hiervan een voorbeeld te zien. De speciale bouten en moeren worden schoongemaakt en eventueel gestraald om ze te ontroesten.

Daarna gaan ze naar een galvanisch bedrijf dat ze een oppervlakte behandeling geeft zoals ze ook vanuit de fabriek hebben. Deze glansverzink- of blauwpassiveer behandeling zorgt voor een originele uitstraling en beschermt goed tegen roest.

Glansvezinken of blauwpassiveren

Dagelijks gebruik

Naast speciale bouten en moeren is er een ‘grijpvoorraad’ van klein materiaal. Niet alleen van bouten en moeren, maar ook van veel voorkomende andere onderdelen is er een beperkte voorraad. Niets is lastiger dan een project stil komt te liggen omdat er een kleinigheid ontbreekt.

Werkplaatsbezoek - Grijpvoorraad

Zoals in de folder

Met dat uitgangspunt wordt in veel gevallen gestart met een restauratieproject. Het ideaalbeeld van de droommotor in de folder is wat de eigenaar meestal voor ogen heeft. En dat is gelukkig ook vaak te realiseren.

Aandacht voor detail en net dat stapje extra zorgen in de praktijk voor een prachtig eindresultaat.

Dedication to Restoration!

Vraag informatie!

Bekijk de actuele restauraties

Advertenties in oude motorbladen

Stop Corona - Bezoek tijdelijk op afspraak

Een reactie op Werkplaatsbezoek kan altijd

  1. J-P schreef:

    Prachtige website die passie en perfectie uitstraalt! Geweldig, Hans!

Geef een reactie

Lees de privacyregels

%d bloggers liken dit: